Wartości odżywcze kukurydzy


Tysiące lat temu ludzie odkryli, że kukurydza jest niezwykle cennym i pożywnym warzywem. Dieta mieszkańców Ameryki Południowej w ogromnej mierze opiera się właśnie na kukurydzy. Trzy czwarte jej zawartości to skrobia, ale w warzywie tym znajdziemy również witaminy B, E i A. Kukurydza zawiera kilka cennych składników mineralnych – fosfor, selen, potas i magnez. Warto ją jeść zwłaszcza z uwagi na obecność selenu i witaminy E – badania pokazały bowiem, że dzięki nim oraz barwnikowi roślinnemu – zeaksantynie - kukurydza przynosi dobre efekty w profilaktyce chorób nowotworowych, zwłaszcza jeśli chodzi o raka prostaty, jelita grubego i raka piersi. Osoby jedzące regularnie świeżą kukurydzę będą też rzadziej cierpiały na choroby dróg moczowych. To jeszcze nie wszystkie zalety kukurydzy – jest ona jednym z podstawowych składników pokarmowych w diecie bezglutenowej: ziarna kukurydzy nie zawierają bowiem białek glutenu.

dowiedz się więcej o kukurydzy »



Ilość przepisów: 7