Wartości odżywcze


Mango, jak większość owoców leniwie dojrzewających w tropikalnym słońcu, oferuje nam prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Jest lekkie, świeże i niskokaloryczne. Zawiera wiele soli mineralnych, dużo witamin świetnie wpływających na urodę – z grupy B, C, A, PP, a także mikroelementy, takie jak magnez, potas czy wapń. Znajdziemy w nim także duże ilości miedzi, która jest niezbędna w procesie powstawania czerwonych krwinek. Owoc mango wykorzystywany jest także w kosmetyce pielęgnacyjnej. Wyciśnięty z owocu olejek, ze względu na swoje właściwości nawilżające i regeneracyjne, jest często głównym składnikiem kremów, balsamów, szamponów i odżywek do włosów. Warto wiedzieć, że mango pomimo swoich wielu odżywczych i leczniczych właściwości u niektórych osób może powodować reakcje alergiczne. Objawia się ona niedługo po spożyciu owocu w postaci podrażnienia skóry, opuchniętych warg i wysypki.

dowiedz się więcej o mango »



Ilość przepisów: 13