Witaminy w marchewce


O tym, że marchewka należy do najbogatszych w witaminy warzyw, wie chyba każde dziecko. Zawiera ona bowiem w sobie witaminę A, która odpowiada za wzrost u dzieci, a dodatkowo witaminy z grupy B, wit. C, E, K i PP. Picie soku z marchewki zalecane jest każdemu, niezależnie od wieku. U nastolatków wpływa korzystnie na cerę i urodę, a osobom starszym wygładza zmarszczki i dodatkowo za sprawą beta-karotenu, pozytywnie działa na wzrok. Dlatego zalecana jest także osobom pracującym przed monitorami komputerów lub kierowcom. Marchew wpływa również na obniżanie poziomu tłuszczów we krwi. Zawarta w niej celuloza pomaga pozbyć się szkodliwego cholesterolu, co czyni ją skuteczną ochroną przed miażdżycą i chorobami wieńcowymi. Bogactwo mikro- i makroelementów (wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, miedź i fosfor) w marchewce działa wzmacniająco i chroni nasz organizm przed anemią, reguluje również pracę żołądka, poprawia metabolizm i utrzymuje wątrobę w zdrowiu.

dowiedz się więcej o marchewce »



Ilość przepisów: 147