Przepisy z sałatą rzymską


Sałata rzymska charakteryzuje się długimi chrupiącymi liśćmi. Zewnętrzne są nieco gorzkawe o lekko orzechowym posmaku, te kryjące się we wnętrzu są natomiast bardzo delikatne i odrobinę słodkie. Razem tworzą dość zwarte główki. Sałata rzymska dobrze czuje się w towarzystwie serów, zwłaszcza pleśniowych, oraz sosów na bazie majonezu. W przeciwieństwie do wielu kuzynek jej liście nie zmieniają faktury i smaku w kontakcie z ciężkimi dressingami. Najbardziej znaną i lubianą potrawą z sałatą rzymską w roli głównej, jest sałatka Cesara. Serwowana z kawałkami pieczonego kurczaka i w towarzystwie sera może stanowić także syty zamiennik niejednego obiadu. Sałatę rzymską je się głównie na surowo, ale wyjątkowa wytrzymałość jej liści sprawia, że można ją także grillować i smażyć. Wybornie smakuje zwłaszcza podsmażona na maśle z odrobiną czosnku. Tak przygotowaną ciepłą przekąskę można jeszcze urozmaicić posypując np. prażonymi orzechami lub serem pleśniowym.

dowiedz się więcej o sałacie rzymskiej »



Ilość przepisów: 15