Wartości odżywcze soczewicy czerwonej


Choć smak soczewicy cenili już sobie starożytni mieszkańcy Azji, nie zdawali sobie sprawy, ile dobra drzemie w tych małych czerwonych ziarenkach. Soczewica jest bowiem jednym z najbogatszych źródeł białka roślinnego. Zawiera także witaminy C, PP i z grupy B. Obecne natomiast w niej wapń i fosfor to ważne budulce dla naszych kości. Spożywana w dużej ilości wzmacnia układ krwionośny – wysoka bowiem zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Dodatkowym plusem soczewicy jest to, że daje poczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza nasz apetyt na słodkie przekąski. Warto także pamiętać, że kiełki soczewicy są jeszcze zdrowsze niż sama soczewica – zawierają one bowiem komplet niezbędnych aminokwasów.

dowiedz się więcej o czerwonej soczewicy »



Ilość przepisów: 4