Wartości odżywcze moreli


Świeże morele to bardzo zdrowe owoce. Zawarta w nich wit. A wspomaga nasz organizm, chroniąc go jednocześnie przed różnego rodzaju infekcjami. Ponadto, obecność potasu, który reguluje ciśnienie krwi i pracę nerek, a także żelaza, wapnia, fosforu i błonnika poprawia nasze trawienie i zapobiega anemii. Dzięki działaniu zasadotwórczemu morele wspomagają leczenie nadkwasoty, zapobiegają dolegliwościom wątrobowym i problemom z woreczkiem żółciowym. Te małe soczyste owoce to także źródło beta-karotenu. Wystarczy zjeść 3 morele dziennie, aby dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości tego doskonałego przeciwutleniacza, walczącemu z procesem starzenia się skóry. Zdrowe są nie tylko morele spożywane na surowo. Suszone owoce powinny na stałe zagościć w diecie osób odchudzających się. Smaczne, a zarazem sycące, potrafią doskonale zaspokoić głód, a przy tym poprawić przemianę materii.

dowiedz się więcej o morelach »



Ilość przepisów: 22