Tort marchewkowy

Sposób przyrządzania:

Przygotuj krem śmietanowy: ubijaj schłodzoną śmietankę dodając opakowanie śmietan-fixu oraz 1/2 szklanki cukru, do momentu uzyskania puszystej bitej śmietany.

Przygotuj biszkopt: żółtka ukręć z cukrem na puszystą masę. Cytrynę sparz wrzątkiem i zetrzyj skórkę na tarce o małych oczkach. Dodaj do masy z cukru i żółtek. Płatki migdałowe zmiksuj i dodaj je do reszty składników. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Dodaj do ciasta. Białka ubij na sztywno i wymieszaj z ciastem. Tortownicę o średnicy 16 cm wysmaruj łyżką masła i posyp bułka tartą. Przelej ciasto do tortownicy. Piecz ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180°. Po upieczeniu, poczekaj aż ostygnie i podziel ciasto na 2 placki. Przełóż je kremem śmietanowym.

Polewę czekoladową przygotuj według wskazówek na opakowaniu i zalej nią cały tort, łącznie z bokami. Do boków tortu poprzyklejaj płatki migdałowe, wykonaj tę czynność dość szybko, ponieważ polewa szybko twardnieje. Do tak przygotowanego tortu wykonaj dekorację z marcepanu.

Przygotuj masę marcepanową: migdały podziel na 2 części. Jedną część zmiksuj z tartą marchewką i 1/4 szklanki cukru pudru na plastyczną masę. Drugą część zmiksuj ze świeżą miętą oraz pozostałą ilością cukru pudru. Marchewka nada marcepanowi kolor pomarańczowy a mięta kolor zielony. Z tych dwóch mas ulep kształty małych marchewek i udekoruj nimi wierzch tortu.

Tort zabezpiecz folią lub papierem i odstaw do lodówki na ok. 2 godz.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

przepis na tort

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 01:20
tężenie tortu: 02:00
ilość porcji: 8
autor: Tesco


Składniki:
Biszkopt:

  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • 1/2 szkl. cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 400 g marchwi
  • 200 g migdałów zmielonych
  • 1/2 szkl. mąki
  • 2 op. gotowej polewy z białej czekolady
  • 60 g płatków migdałowych (do boków tortu)
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki tartej bułki

Masa marcepanowa:

  • 60 g migdałów w płatkach
  • 2 łyżeczki startej marchwi
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • garść świeżej mięty

Krem śmietanowy:

  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 op. śmietan-fixu

Oferta promocyjna