Tort Pawłowej

Sposób przyrządzania:

Przygotuj spód bezowy: tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180°. Białka wlej do wysokiej miski i zacznij ubijać na sztywno, pod koniec ubijania wsyp powoli cukier i wlej pół łyżeczki octu. Sztywną masę przełóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 5 min, po czym zmniejsz temperaturę do 150° i piecz jeszcze 1 godz. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Zostaw bezę w środku do wystudzenia.

Wystudzoną beze wyciągnij z tortownicy. Truskawki obierz z szypułek i opłucz. Następnie rozłóż na papierowym ręczniku i zostaw do wyschnięcia. Śmietankę wlej do wysokiego naczynia i zacznij ubijać. Kiedy zacznie gęstnieć, wsyp cukier puder i ubij na sztywno. Na koniec wlej łyżeczkę likieru i krótko zamieszaj. Gotową masę wyłóż na bezę. Na wierzchu rozłóż truskawki. Całość ozdób świeżymi listkami mięty lub melisy. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.


Magazyn Wielkanocny Kulinarium
kategoria:

tort

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 02:30
ilość porcji: 12
autor: Tesco


Składniki:
Spód bezowy:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1/2 łyżeczki octu z białego wina

Krem:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 150 g świeżych truskawek
  • 1 łyżeczka likieru pomarańczowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • listki świeżej mięty lub melisy