Tort śmietanowiec na migdałowym biszkopcie

Sposób przyrządzania:

Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno z połową szklanki cukru. Żółtka ucieramy z resztą cukru i cukrem waniliowym, łączymy z pianą z białek. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy zmielone migdały i olej – delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp 175 st. Pieczemy ok. 45 min. Po wystudzeniu biszkopt przecinamy na trzy placki. Przygotowujemy masę: śmietanę ubijamy z zagęstnikiem oraz cukrem waniliowym. Biszkoptowe placki skrapiamy likierem migdałowym, smarujemy konfiturą przekładamy połową bitej śmietany. Pozostałą śmietaną smarujemy wierzch oraz boki ciasta. Dekorujemy, robiąc różne wzorki ze śmietany. Na koniec układamy perełki i kwiaty.


Magazyn Kulinarium - Grill

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 01:25
ilość porcji:
autor: lussi1


Składniki:
  • 6 jajek
  • 2/3 szkl. cukru,
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mielonych migdałów
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szkl. kremówki
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 2 torebki zagęstnika do śmietany
  • 1 słoiczek konfitury porzeczkowej
  • 3 łyżki likieru migdałowego
  • do dekoracji cukrowe perełki i kwiaty