Tortilla z kurczakiem

Sposób przyrządzania:

Kroimy pierś kurczaka na cienkie plasterki, a potem w kosteczkę. Wrzucamy na patelnię, wlewając 3 łyżki oliwy z oliwek lub zwykłego oleju, wsypujemy po 1/3 opakowania przyprawy do kurczaka, grilla i gyrosu lub kebabu. Mieszamy to wszystko i zaczynamy smażyć.

W tym czasie myjemy i kroimy w kostkę pieczarki i także dorzucamy je do już lekko podsmażonego kurczaka i dalej smażymy 10–15 min, aż pieczarki i kurczak będą dobre.

Gdy kurczak z pieczarkami się smaży, myjemy ogórki i pomidora i obieramy je ze skórki. Pomidora kroimy w półksiężyce, a ogórka w kosteczkę.

Sos: wlewamy do miski całą dużą śmietanę, dodajemy trochę soli, pieprzu, kosteczki czosnku i obrane ząbki czosnku i wszystko razem miksujemy blenderem do jednolitej konsystencji.

Gdy będziemy mieli już gotowe wszystkie składniki, włączamy piekarnik na 200 stopni i wkładamy same placki do tortilli na jakieś 2-3 min, aby się troszkę podgrzały (wtedy łatwiej je zwinąć). W tym czasie przygotowujemy na blacie spore kawałki folii aluminiowej.
Gdy placki są już ciepłe, kładziemy je na folii aluminiowej i smarujemy sporą łyżką sosu czosnkowego – dokładnie rozsmarowujemy na całym placku, następnie kładziemy na środek 2-3 łyżki usmażonego kurczaka z pieczarkami, 3 półksiężyce pomidora, trochę ogórka i na to wszystko łyżkę sosu i plaster sera żółtego.
Aby zawinąć tortille, należy dół placka zawinąć prawie na wysokość środka placka i zawinąć boki także do środka (jakbyśmy robili kopertę) i całość szczelnie zawijamy w folie i wstawiamy do piekarnika na jakieś 10 min, aby ser się rozpuścił. Smacznego!


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

przepis na tortillę

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:40
ilość porcji: 1
autor: witch


Składniki: