Tymbaliki z ryb

Sposób przyrządzania:

Ryby sprawić. Ze skóry, głów, ości, marchewki, cebuli, wina, wody i przypraw ugotować wywar. Odcedzić i odparować do 100 ml.

Podgrzybki moczyć przez godzinę w 250 ml wody, ugotować w tej samej wodzie, pokroić na kawałki. Wywar przecedzić i zachować. Kurki podsmażyć na maśle, dodać dodać posiekaną cebulę, wodę i dusić przez 40 minut.

Mięso z ryby zmiksować z jajkami i 200 ml śmietany. Dodać sól i pieprz.

Masą napełnić foremki wysmarowane masłem. Wstawić do naczynia z wodą. Piec w piekarniku przez 30 minut.

Następnie przygotować sos: do kurek dodać podgrzybki wraz z wywarem oraz wywar z ryby. Gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać resztę śmietany, koniak, sól i pieprz. Tymbaliki wyjąć z foremek.
Przed podaniem polać sosem. Tymbaliki podaje się również na zimno. Masę z ryby można zapiec w jednej dużej formie zamiast w kilku foremkach. Smacznego!


Magazyn Kulinarium - Grill

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 01:30
ilość porcji: 1
autor: chinchilla12


Składniki:
  • 800 g ryby
  • 200 g kurek
  • 50 g suszonych podgrzybków
  • 100 ml białego wina
  • 3 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 300 ml śmietany
  • 30 ml koniaku
  • 1 bouquet garni
  • sól, pieprz