Wesoła małpka

Sposób przyrządzania:

1Awokado umyj i przekrój wzdłuż na pół, wyjmij pestkę i obierz ze skórki. Rozgnieć widelcem, skrop sokiem z limonki, wymieszaj i dodaj troszkę soli. Jedną kromkę pumpernikla posmaruj rozgniecionym awokado. Pokrój ją w równe paseczki – z nich powstaną nogi i ręce małpy.

2Foremką do babeczek wytnij w serze małe słoneczko do dekoracji. Z drugiej kromki pumpernikla wytnij dwa koła.

3Umyj szczypiorek i pokój go na długość pasków wyciętych z chleba. Na talerzu ułóż okręgi z pumpernikla i paski wycięte z chleba, układając je wstępnie w kończyny małpy. Na każdym paseczku połóż źdźbło szczypiorku. Z paluszków i listków bazylii wykonaj gałąź, której małpka będzie się trzymać.

4Na chlebie połóż słoneczko z sera. Ogórka umyj, odetnij okrągły plaster, potem ogórka przekrój wzdłuż na pół, odkrawając podłużny plaster. Do paseczków wyciętych z chleba dołącz fasolę czerwoną z puszki i dorób palce.

5Pomidory umyj. Z dużego pomidora odkrój "piętkę" – to będzie pyszczek, a w nim wykrój nożem otwór – to będzie miejsce na uśmiech z zielonego groszku. Zielony groszek umyj. Z jednego wyjmij ziarenka (z ziarenek możesz zrobić także klatkę piersiową małpki), a drugi przekrój na pół tylko do połowy. Jedną oliwkę przekrój wzdłuż na pół – to będą oczy. Na oliwkach ułóż ziarna kukurydzy, a na nich połówki zielonego groszku. Z pomidorka koktajlowego przekrojonego na pół wykonaj uszy małpy, a ze szczypiorku nozdrza.

6W otwór w pomidorze włóż strąk zielonego groszku rozchylony do połowy, aby nadać uśmiech małpie. W ten oto prosty sposób powstała wesoła małpka, wisząca na gałązce. Małpkę możesz doprawić na koniec solą i oliwą.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

przepis dla dzieci

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:15
ilość porcji: 1
autor: Tesco


Składniki:
  • 1/2 awokado
  • 2 kromki chleba pumpernikiel
  • kilka łyżek czerwonej fasoli z puszki
  • 1 zielony ogórek
  • 1 plaster sera żółtego
  • 1 pomidor
  • 1 pomidorek koktajlowy
  • kilka ziaren kukurydzy z puszki
  • 2 strąki groszku zielonego
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 1 czarna oliwka
  • 1 paluszek
  • kilka listków bazylii
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • przyprawy: sól