Włoska zupa jarzynowa z fasolą, pesto i farfalle


Sposób przyrządzania:

1 Przygotowujemy wywar: kurczaka zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy, zmniejszamy ogień, zszumowujemy, dodajemy porcję jarzyn rosołowych, liść laurowy, solimy. Gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godz. Odcedzamy, wywar zachowujemy.

2 Moczoną przez noc fasolę odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, zagotowujemy, odlewamy wodę, zalewamy raz jeszcze świeżą wodą, gotujemy do miękkości, soląc do smaku pod sam koniec.

3 W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w kostkę boczek, lekko zrumieniamy, dodajemy pokrojone w kostkę cebulę, marchewkę oraz seler naciowy, obrany wcześniej z włókien, dokładamy drobno posiekany czosnek. Dusimy razem ok. 5 min, parę razy mieszając.

4 Wlewamy wywar z kurczaka, dodajemy fasolę wraz z wodą, w której się gotowała, pomidory wraz z zalewą, posiekaną włoską kapustę. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Doprawiamy do smaku solą i obficie pieprzem. Dodajemy pesto, mieszamy.

5 Do misek kładziemy osobno ugotowany al dente makaron, wlewamy porcję zupy, każdą posypujemy świeżo startym parmezanem i polewamy odrobiną oliwy, jeśli chcemy trzymać się włoskiego zwyczaju.

Magazyn Wielkanocny Kulinarium
kategoria:

zupa jarzynowa

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania:
ilość porcji: 4
autor:


Składniki:
  • 1 porcja rosołowa z kurczaka
  • 1 pęczek jarzyny rosołowej (z kapustą)
  • 1 liść laurowy
  • 250 g fasoli borlotti (drobnej, różowo nakrapianej, ciemniejącej po ugotowaniu)
  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 100 g surowego wędzonego chudego boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 marchewka
  • ćwiartka włoskiej kapusty
  • 400 g posiekanych pomidorów  w zalewie z puszki (pelati)
  • 100 g makaronu farfalle (kokardki)
  • 1 słoiczek zielonego sosu pesto
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • świeżo starty parmezan do posypywania
  • ewentualnie oliwa do polewania
  • sól

Fasola borlotti nosi w Polsce handlową nazwę malinka. Równie dobrze można użyć drobnej, białej fasoli.