Wołowina w sosie teriyaki

Sposób przyrządzania:

Wołowinę pokrój w 2,5 cm kostki, włóż ją do miski, posyp czarnym pieprzem i solą, a następnie dokładnie wymieszaj wszystko. Przykryj i zostaw w lodówce na 30 min.

Podgrzej oliwę w głębokim naczyniu żaroodpornym, aż zrobi się średnio gorąca. Wsyp wołowinę tak, aby przykryła dno garnka. Smaż kostki mięsa tak długo, aż zbrązowieją z każdej strony. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 15 min.

Do innego garnka wrzuć dymki, czosnek, imbir, cebulę, papryki oraz pomidora. Dodaj wołowinę, wywar oraz sos Teriyaki, a następnie przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 25 min, aż mięso będzie miękkie.

Podawaj z makaronem lub ryżem.


kategoria:

przepis na wołowinę

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:55
marynowanie: 00:30
ilość porcji: 4
autor: Tesco


Składniki:
  • 500 g wołowiny
  • 2 łyżki czarnego zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • 2 duże posiekane dymki, tylko zielone końcówki
  • 1 grubo posiekany ząbek czosnku
  • 1 centymetrowy kawałek świeżego korzenia imbiru, obrany i posiekany
  • 1 cebula grubo pokrojona w plasterki
  • ½ czerwonej papryki, bez pestek i grubo posiekana
  • ½ zielonej papryki, bez pestek i grubo posiekana
  • 1 pomidor pocięty w trójkąty
  • sos teriyaki