Wzmacniający syrop z czosnku i cytryny

Sposób przyrządzania:

Ząbki czosnku obierz i wyciśnij przez praskę. Cytryny sparz, wyciśnij przez sitko, aby oddzielić pestki. Sok z cytryny wymieszaj z miodem i następnie zalej nim wyciśnięty czosnek. Całość przelej do wyparzonego słoiczka, zakręć i trzymaj przez ok. 2 tygodnie w ciemnych i chłodnym miejscu. Po tym czasie przecedź syrop przez gazę.

Do spożycia rozcieńcz 1 łyżkę syropu w szklance wody. Profilaktycznie możesz pić raz dziennie. W przypadku choroby nawet 3 razy dziennie. Syrop przechowuj w lodówce przez kilka tygodni.


Czytaj wpis na blogu Krysia od kuchni


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

na przeziębienie

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:10
ilość porcji: 12
autor: Tesco


Składniki:
  • ​2 cytryny
  • 1 główka czosnku
  • 3 łyżki miodu