Zajączki z jajek

Sposób przyrządzania:

Jajka ugotuj na twardo. Obierz delikatnie ze skorupki. Jajka kurze przekrój na połowy wzdłuż, a jajka przepiórcze w poprzek. Z jaj kurzych wyjmij żółtka i przełóż je do miski. Pora i pietruszkę umyj, po czym drobniutko posiekaj, wrzuć do miski z żółtkami, dodaj majonez, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie napełnij farszem białka jaj kurzych.

Jajka ułóż na talerzach nadzieniem do dołu – to będą tułowia zajączków. Z każdego odetnij z góry cieniutki kawałek jajka i w tym miejscu połóż połówki jajek przepiórczych – to będą główki zajączków (nie musisz używać wykałaczek, jajka do siebie przywierają). Wykonaj pyszczki zajączków: w miejsca, gdzie mają być oczy i noski wbij płytko słomkę i wytnij nią małe otwory. Z marchewki odkrój 2 plasterki o grubości 3 mm i obgotuj ok. 10 min w wodzie z solą. Następnie wyjmij i wytnij w niej słomką malutkie kuleczki – to będą noski. W otwory, gdzie maja być oczy włóż ziarenka pieprzu, a gdzie mają być noski – wetknij wyciętą marchewkę.

Szczypiorek potnij na krótsze kawałeczki, by zrobić z nich wąsy. Z groszku cukrowego zrób uszy zająca: groszek rozłóż na pół i wyjmij ze środka ziarenka. Cieniutkim nożem zrób niewielkie otwory w miejscach, gdzie maja być uszy (patrz zdjęcie) i wetnij w nie strąki groszku. Następnie zrób w jajku płytkie nacięcie w miejscach, gdzie pojawią się wąsy i wciśnij w nacięcia szczypiorek. Na koniec wytnij słomką otwór tam, gdzie powinien być ogonek i wetknij ziarenko zielonego groszku. Podawaj jako wesołą wielkanocną przekąskę.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

zajączki z jajek

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:35
ilość porcji: 2
autor: Tesco


Składniki:
  • 2 jaja kurze
  • 2 jajka przepiórcze
  • 10 ziarenek zielonego pieprzu z zalewy
  • 3 małe strąki groszku cukrowego
  • kilka źdźbeł szczypiorku
  • 2 plasterki marchewki

Farsz:

  • 5 cm pora (tylko część biała)
  • 1 łyżeczka koperku świeżego
  • 1 łyżeczka majonezu

Narzędzia:

  • 1 słomka do napojów
  • ostry nóż o cienkim zakończeniu