Zapiekanka z macy

Sposób przyrządzania:

Cebulę obierz i umyj, posiekaj w drobną kostkę. Boczek pokrój w małą kostkę. Mięso przełóż na patelnię i rozdrobnij je, smaż aż wyparuje z niego woda, wlej olej i dodaj posiekaną cebulę, zmniejsz ogień i duś mięso wraz z cebulą aż się zarumieni. Na oddzielnej patelni usmaż kawałki boczku, odlej tłuszcz. Mięso przełóż do miski, dopraw oregano, gałką muszkatołową, wbij jajka, dodaj podsmażony boczek, dopraw solą, pieprzem i wszystko wymieszaj. Zagotuj mleko, przelej je do dużego płaskiego naczynia. W mleku namocz przez kilka chwil macę. Formę do zapiekania wyłóż pergaminem, wysmaruj masłem. Dno i boki foremki wyłóż macą, dno posyp połową ilością sera żółtego, wypełnij formę mięsem, wierzch posyp szpinakiem i resztą sera. Przykryj wilgotną macą, dociśnij mocno. Foremkę obwiń folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180° na ok. 30 min. Podawaj z sosem pomidorowym.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

przepis na zapiekankę

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 01:00
ilość porcji: 5
autor: Tesco


Składniki:
  • 180 g macy Tesco
  • 500 g mięsa mielonego
  • 400 g świeżych listków szpinaku
  • 100 g boczku wędzonego parzonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 szkl. mleka
  • 3 jajka
  • 300 g sera żółtego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz