Zapiekanka z młodej kapusty

Sposób przyrządzania:

1 Kapustę umyj i obierz z wierzchnich liści. Kapustę przekrój na pół, a następnie każdą połowę pokrój na sześć części. Zwróć uwagę, aby każdy plaster kapusty posiadał kawałek głąba (nie rozleci się w gotowaniu). Kapustę włóż do garnka i zalej wrzątkiem, posól i gotuj przez 5 minut (nie dłużej!). Po tym czasie wyciągnij kapustę z wody i przepłucz zimną wodą.

2 Ziemniaki dokładnie umyj i w łupinkach włóż do garnka z zimną osoloną wodą. Zagotuj i gotuj jeszcze przez 15 minut.

3 Po gotowaniu ziemniaki przestudź w zimnej wodzie, następnie obierz i pokrój w plastry grubości ok. 0,5 centymetra.

4 Nastaw piekarnik na 180°. Przygotuj ser, strugając go na mniejsze kawałki. Dno naczynia żaroodpornego (jednego dużego lub kilku mniejszych) wysmaruj oliwą z oliwek. Na zmianę układaj ugotowane plastry kapusty i ziemniaków. Przekładając je kawałkami sera. Na koniec oprósz ziemniaki ziołami, całość skrop dodatkowo oliwą i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15–20 minut. Kapusta powinna być lekko przypieczona z wierzchu. Podawaj na gorąco.



Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

przepis na zapiekankę

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:40
ilość porcji: 4
autor: Tesco


Składniki:
  • 200 g sera dojrzewającego (np. parmezanu)
  • 1 główka młodej kapusty
  • 8 średnich ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • mieszanka ulubionych ziół
  • sól