Zimne nóżki (galareta wieprzowa z nóżek i golonki)

Sposób przyrządzania:

Umyte golonki i nóżki włóż do garnka, zalej wodą tak aby były przykryte. Dodaj obrane warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól, pół główki obranego czosnku i gotuj przez 3 godz. na wolnym ogniu. Gdy golonka będzie miękka, a nóżki ugotowane do miękkości, wyjmij z wody mięso i oddziel od skóry, kości i tłuszczu. Wywar przecedź przez sito. Dodaj do niego żelatynę. Marchew z wywaru pokrój w kostkę, a mięso posiekaj. Jajko pokrój w plasterki. W salaterkach układaj na spodzie plasterek jajka, listki natki pietruszki i kostki marchewki. Na to wyłóż mięso i zalewaj przygotowanym wywarem. Po ostygnięciu wstaw do lodówki aż do stężenia.


Magazyn Wielkanocny Kulinarium
kategoria:

przepis na galaretę

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 02:00
ilość porcji: 4
autor: Tesco


Składniki: