Zupa cebulowa z serem i grzankami

Sposób przyrządzania:

Obraną i pokrojoną w cienkie plastry cebulę zrumień na maśle na jasnozłoty kolor. Oprósz cebulę mąką i szybko zmniejsz temperaturę. Cały czas mieszając zrumień mąkę na wolnym ogniu.

Zalej cebulę rosołem, posól i zagotuj cały czas mieszając. Wyjmij cebulę z zupy. Przetrzyj ją przez cedzak, dodaj z powrotem do zupy.

Przygotuj grzanki: pokrój w kostkę chleb żytni lub bułkę pszenną i podpiekaj w piekarniku ok. 10 min w temperaturze 200°. Drobno zetrzyj ser żółty na tarce.

Przed podaniem posyp zupę startym serem i suszonym chilli. Możesz udekorować gałązkami kopru. Podawaj z grzankami.


Magazyn Wielkanocny Kulinarium
kategoria:

przepis na zupę cebulową

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:20
ilość porcji: 4
autor: Tesco


Składniki:
  • 1 kg cebuli
  • 100 g sera żółtego (w kostce, najlepiej parmezan)
  • 4  - 5 łyżek masła
  • 1 i 1/4 l bulionu (lub rosołu)
  • 4 kromki chleba żytniego lub 2 bułki pszenne
  • przyprawy: sól, suszone chilli