Zupa neapolitańska

Sposób przyrządzania:

Zagotuj bulion i dodaj do niego kilka ziaren pieprzu. Marchew, seler i pietruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Por przetnij wzdłuż na pół i dokładnie umyj, a następnie pokrój w półplasterki. Wrzuć warzywa do gotującego się bulionu, dopraw oregano i majerankiem. Gotuj wszystko do miękkości przez ok. 20 min. Pod koniec wrzuć makaron i podgotuj chwilę, aby zmiękł. Odlej trochę zupy, poczekaj aż ostygnie, wymieszaj ze śmietaną i całość wlej ponownie do zupy.

Ser zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Przed podaniem posyp zupę w talerzach startym serem i udekoruj listkiem zielonej pietruszki.


Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

zupa neapolitańska

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 00:45
ilość porcji: 4
autor: Tesco


Składniki:
  • 1 l bulionu mięsnego (może być z kostki instant)
  • 50 g sera gouda
  • 1 marchew
  • biała cześć pora
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 150 g makaronu
  • 30 ml śmietany 18%
  • przyprawy: oregano, majeranek, sól, ziarna pieprzu