Żurek wigilijny

Sposób przyrządzania:

Do garnka wlej wodę i żurek z butelki, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Następnie dodaj białą, surową kiełbasę i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

W osobnym garnku ugotuj jaja na twardo. Wystudź i obierz ze skorupki. Cebulę i boczek wędzony pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż na oliwie i dodaj do gotującej się zupy.

Całość gotuj przez 35 - 40 min. Pod koniec gotowania dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, chrzan, sól, pieprz i majeranek. Zabiel zupę śmietaną.

Ugotowane jajka pokrój wzdłuż na pół, natomiast kiełbasę z żurku w plasterki. Ułóż w miseczkach i zalej gotową zupą.

Zamiast używać żurku w butelce, możesz też przygotować go samodzielnie: 1 szklankę mąki żytniej wsyp do garnka, wlej 750 ml ciepłej wody i wszystko wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia, a następnie dodaj liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. Wymieszaj wszystko i podstaw na 3 dni w temperaturze pokojowej.



Magazyn Kulinarium - Grill
kategoria:

przepis na żurek

stopień trudności: stopień trudności
czas przygotowania: 02:00
ilość porcji: 8
autor: Tesco


Składniki:
  • 1 litr żurku w butelce
  • 1 litr wody
  • 300 g kiełbasy białej surowej
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 50 ml oliwy
  • 300 ml gęstej, słodkiej śmietany 30% lub 36%
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek