Ciasto na Wielkanoc to wyzwanie. Babki, mazurki, serniki… W tym artykule zdradzimy Ci sekret udanego ciasta!

Wielkanocne przysmaki powinny kusić i pięknym wyglądem, i wspaniałym smakiem. A że trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez domowych wypieków, w tym artykule skupimy się na ciastach. Na jakie przepisy warto postawić w te święta? 

Validity: 23.3 - 23.3.2017

Babki – sprawdzone sposoby na udane ciasto



Czy można wyobrazić sobie lepsze ciasto na Wielkanoc niż tradycyjna babka? Niestety babki wielkanocne dla wielu gospodyń domowych są wielkim wyzwaniem. Jak przygotować oryginalne i pyszne ciasto? Dla osób ceniących sobie czas i tradycję wsparciem najcenniejszym są przepisy na tradycyjne babki wielkanocne. Jajka, cukier, cukier waniliowy, mąka pszenna i ziemniaczana, odrobina kakao, migdały i polewa czekoladowa – oto składniki najsłynniejszego przepisu na wielkanocną babkę.

Puszyste i lekkie babki – skuś się na jedną z nich

Na wspaniałe efekty mogą liczyć też te osoby, które postawią na babkę gotowaną. Mąka tortowa i ziemniaczana, proszek do pieczenia, masło, jajka i aromat migdałowy – oto podstawowe składniki ciasta, w przypadku którego najważniejszą sprawą jest odpowiedni sposób gotowania. Jak osiągnąć sukces? To proste! Wystarczy wlać ciasto do specjalnej formy do gotowania bab, wstawić do garnka z zimną wodą, postawić na ogniu i poczekać do chwili, gdy woda się zagotuje. Od tego momentu ciasto powinno się gotować przez godzinę i piętnaście minut. Po tym czasie wystarczy ozdobić babkę polewą i bakaliami, by osiągnąć wspaniałe rezultaty.

A może pascha?

Kolejnym rarytasem, z jakim bardzo często można się spotkać w polskich domach, jest pascha wielkanocna. Jak przygotować specjał, który kojarzony jest z kuchnią rosyjską i ukraińską? Klasyczna pascha powstaje z twarogu, mleka, śmietany, masła, z dodatkiem jajek oraz wanilii. Ważnym dodatkiem są tu również bakalie będące symbolem dobrobytu. Na jaki przepis warto postawić, by w prosty sposób osiągnąć wspaniały efekt? Najprostszy bazuje na tłustym twarogu, żółtkach jaj oraz maśle i śmietanie kremówce. Do tych składników należy dodać cukier i wanilię, wybrane bakalie oraz polewę czekoladową. I choć przecieranie twarogu oraz ucieranie żółtek z cukrem, podobnie jak łączenie kremu z żółtek z masą serową, jest procesem pracochłonnym, dla smaku wielkanocnej paschy warto poświęcić trochę więcej czasu i energii.

Bogactwo, dobrobyt i smak w jednym – pascha wielkanocna

Na jakie wypieki warto jeszcze postawić? 


Paschy i babki wielkanocne to tradycyjne specjały, jednak na świątecznym stole znajdzie się też miejsce na inne rarytasy. Ciekawą kolekcję wielkanocnych przysmaków stanowią mazurki, które mogą kusić smakiem kokosu lub owoców. Naszym faworytem staje się mazurek cytrynowo-szafranowy. Jego podstawą jest ciasto przygotowane z mąki, masła i żółtek oraz masa marcepanowa. Główną rolę odgrywa tu jednak krem sporządzony z jaj, cukru, masła, soku i skórki z cytryny, doprawionych szczyptą szafranu. A co z tymi, którym pieczenie ciast wychodzi dość słabo? Dla nich alternatywnym rozwiązaniem może się stać mazurek kokosowy na waflach. Do jego przygotowania wystarczą wafle, dżem, masa kajmakowa, wiórki kokosowe oraz czekoladowe dekoracje.

Poznaj przepisy na mazurka – króla wielkanocnych wypieków

Babki wielkanocne, paschy oraz inne smakołyki sprawiają, że świąteczne stoły kuszą jeszcze mocniej. Warto zatem zadbać, by te specjały wyszły idealnie i by osłodziły świąteczny czas.