Menu wielkanocne krok po kroku – porady, jak przygotować udany świąteczny obiad

Tradycyjne polskie święta obchodzimy wraz z rodziną i przyjaciółmi w domu, przy bogato zastawionym stole. Jak przygotować menu wielkanocne, aby uczta była udana?

Validity: 24.3 - 9.3.2017

Zaczynamy od śniadania

W wielu polskich domach Wielkanoc celebrowana jest szczególnie uroczyście. Stół wielkanocny zastawiamy o poranku tradycyjnymi potrawami. Już wczesną porą rodzina posila się przepysznym, rozgrzewającym żurkiem. Można go zaserwować z kiełbasą, wędzonką, z jajkiem lub w chlebie, z dodatkiem czosnku, suszonych grzybów, kaszy, a nawet grochu. Żur jest jedną z najstarszych polskich zup, bez której menu wielkanocne nie może się obejść.

Zakwas na żurek najlepiej przygotować samodzielnie, z wykorzystaniem mąki żytniej, wody, czosnku, skórki z chleba żytniego i przypraw – liścia laurowego i ziela angielskiego. Jego przyrządzeniem należy się zająć co najmniej 4–5 dni przed Wielkanocą, aby mogły w nim zajść wszystkie procesy kiszenia.

Wraz z zupą na świątecznym śniadaniu tradycyjnie serwuje się jajka w różnych odsłonach – faszerowane pastami z pieczarkami, wędzonym łososiem czy kurczakiem. Warto również podać jajka sadzone – na przykład w formie babeczek – czy jajka po benedyktyńsku ze szparagami. Coraz częściej na polskich stołach pojawiają się pełne wartości odżywczych jajka przepiórcze, na przykład w wersji z czarnym i czerwonym kawiorem, serwowane na plastrach wędzonego łososia.

Na stole nie powinno zabraknąć również sałatki warzywnej, przykładowo w wersji z jabłkiem, włoszczyzną, ziemniakami, zielonym groszkiem konserwowym i porem.

A co z wielkanocnym obiadem?

Obiad na Wielkanoc może się składać z pieczonego mięsa. Dobry pomysłem będzie pieczeń z indyka, kurczaka, schabu lub wołowiny w formie rolady z nadzieniem. Mięso można przygotować nawet dzień wcześniej i w dniu świątecznym włożyć je tylko do piekarnika. Aby zachowało soczysty smak i aromat, najlepiej piec je w rękawie do pieczenia, a na koniec przyrządzania otworzyć worek, aby pieczeń pięknie się z wierzchu zarumieniła.

Deser po obiedzie

Wielkanoc to czas na spożywanie tradycyjnych słodkości. Świąteczne menu powinno uwzględniać babki – piaskowe i cytrynowe, a także mazurki, makowce oraz serniki. W wielu domach przygotowywane są także małe babeczki z różnymi dodatkami, przekładańce, a nawet lodowe desery.