Obiad wielkanocny – oto wyzwanie! Zobacz tradycyjne wielkanocne potrawy, którymi zdobędziesz serca gości.

W Wielkanoc to świąteczne śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Po tak wysoko postawionej poprzeczce podanie równie pysznego i eleganckiego obiadu jest prawdziwym wyzwaniem! Zobacz, co warto zaserwować, by było smacznie i odświętnie.

Validity: 24.3 - 24.3.2017

Zupa – nie tylko żurek!


Pytani o tradycyjne wielkanocne potrawy, zwykle na pierwszym miejscu wymieniamy żurek. Rzeczywiście, na polskich stołach podczas świąt nie może zabraknąć tego przysmaku! Koniecznie podajmy do niego swojską białą kiełbasę, jajko oraz chrzan. Warto wiedzieć jednak, że mamy też inne możliwości. Jedną z nich jest chociażby barszcz biały. Często nie wiemy, czym właściwie różni się od żurku – różnica polega na tym, że możemy go zakwasić kwasem ogórkowym lub kapuścianym. Żurek natomiast powstaje zawsze na zakwasie z mąki. Kolejną zupą pasującą do wielkanocnego menu jest zupa szczawiowa z jajkiem.

Aromatyczny żurek – przygotuj go z nami 

A co, jeśli nie lubimy jajek i zawiesistych zup? Możemy zdecydować się po prostu na odświętny rosół. Zadbajmy jednak o jego jakość: wybierzmy świetnej jakości wołowinę oraz zagrodowego kurczaka.

Czas na danie główne!


Zastanawiasz się, jakie potrawy na Wielkanoc warto przyrządzić? Jeśli chodzi o danie główne, na pewno królować będą pieczone mięsa. Bardzo często w wersji odświętnej łączymy je z owocami. I tak od lat serwuje się schab ze śliwkami, szynkę z jabłkami, indyka z brzoskwiniami… Dobrym rozwiązaniem będzie też pieczona kaczka lub gęś. Kurczak nie jest zbyt świąteczną potrawą, jeżeli jednak jest to nasze ulubione mięso, możemy podać go pieczonego w całości z różnymi dodatkami bądź nafaszerować go delikatnym nadzieniem. Popularnym daniem świątecznym jest pieczeń rzymska z mięsa mielonego, często z dodatkiem jajka. A co z osobami, które wolą ryby? Na elegancki obiad nadaje się np. pieczony łosoś ze szparagami lub uznawany za prawdziwie królewską rybę sandacz.

Wielkanocny obiad – sięgnij po sprawdzone przepisy 

W słodkim świecie deserów

Rozważając propozycje dań na Wielkanoc, nie możemy zapomnieć o deserach. Na pewno warto przygotować tradycyjne baby drożdżowe, które polewamy obficie lukrem cytrynowym bądź polewą czekoladową. Nie byłoby świąt bez rozpływających się w ustach mazurków na kruchym cieście – czekoladowego, orzechowego, kajmakowego czy też z konfiturą różaną. Często przygotowuje się desery na bazie sera, jak np. sernik wiedeński oraz tradycyjną paschę z dodatkiem kandyzowanych owoców i bakalii.

Zobacz, jak przygotować kremowe serniki