Proste i sprawdzone rady, dzięki którym klasyczne dania wielkanocne zawsze będą pyszne!

Zwyczajowo na Wielkanoc w polskich domach zasiadamy do stołu wraz z całą rodziną. W niedzielny poranek spożywamy wspólnie „święconkę”, dzieląc się jajkiem i składając sobie życzenia. Później przychodzi czas na biesiadowanie. Przedstawiamy sprawdzone rady, dzięki którym dania na Wielkanoc zawsze będą udane i pyszne!

Validity: 23.3 - 9.3.2017

1. Kolejność przyrządzania świątecznych potraw

Jedna osoba nie jest w stanie przygotować tego samego dnia wszystkich dań na wielkanocny stół. Nawet z pomocą domowników będzie to trudnym zadaniem. Dlatego warto zaplanować przyrządzanie świątecznych potraw nieco wcześniej. Musimy jednak pamiętać, że dania wielkanocne nie mogą stracić świeżości i muszą dotrwać do świąt.

Tworzenie jadłospisu na Święta Wielkanocne należy rozpocząć od marynowania mięsa lub przygotowywania pasztetu. Koniecznie przyrządźmy własny zakwas na żurek na 4–5 dni przed świętami, ponieważ musi on odstać, aby stał się dobrą bazą do przepysznej, tradycyjnej wielkanocnej zupy. Ostatniego dnia powinniśmy piec ciasta i kończyć pozostałe potrawy. Jeśli w naszym wielkanocnym menu są ryby, nimi zajmujemy się na końcu.

Poznaj przepisy pachnące Wielkanocą

2. Jak gotować jajka?



Jaja na Wielkanoc to nie tylko tradycyjna potrawa, lecz także symbol życia i nadziei. Na świątecznym stole nie może ich zabraknąć. Pamiętajmy również o tradycji malowania wydmuszek. Jak zatem gotować jajka, aby ich skorupki nie popękały i nadawały się do kolorowania? Przed rozpoczęciem gotowania trzeba delikatnie przedziurawić skorupkę na zaokrąglonym czubku. Do tego celu można wykorzystać specjalne dziurkacze do jajek ze szpikulcem. Dziurka sprawi, że ciśnienie narastające w jajku w czasie gotowania znajdzie ujście.

Do gorącej wody nie powinniśmy wkładać mocno schłodzonego jajka, prosto z lodówki. Duża różnica temperatur prowadzi do pękania skorupki. Najlepiej gotować jaja, wkładając je od razu do zimnej wody, do której wcześniej dodamy łyżkę soli. Ułatwi to również obieranie jajka.

Jeśli nie zastosowaliśmy się do tych wskazówek i skorupki podczas gotowania pękły, szybko dodajmy do wody nieco octu, dzięki czemu białko jaja nie wypłynie.

Sprawdź, pomysły na przekąski z jajkami

3. Czym faszerować jajka?

W każdym domu obowiązują pewne zwyczaje wielkanocne, ale warto się pokusić o spróbowanie czegoś nowego i zaserwowanie oryginalnych potraw na Wielkanoc. Przepisy znajdziemy w książkach kucharskich czy w Internecie. My proponujemy kilka sposobów na faszerowanie jajek. Do pasty zrobionej z żółtka wyjętego z ugotowanego jajka możemy dodać:

  • szczypiorek,
  • koperek,
  • szynkę,
  • paprykę,
  • wędzonego łososia,
  • grzyby,
  • podsmażaną cebulkę itp.

    Wszystko łączymy z żółtkiem i dodajemy niewielką ilość majonezu oraz świątecznego chrzanu. Sposobem na serwowanie oryginalnych jaj jest ugotowanie ich w wodzie z octem, następnie ułożenie na tostach z chleba, przykrytych wędzoną rybą, np. makrelą.

Zaserwuj na święta jajka faszerowane

4. Ratujemy przesolony żurek


Przesolony żurek nie musi oznaczać, że obiad na Wielkanoc będzie nieudany. Możemy włożyć do niego całe, obrane ziemniaki, które w pewnym stopniu wchłoną sól. Nasz żurek uratujemy także wtedy, gdy rozcieńczymy go wodą lub wywarem bez dodatku soli.

Znajdź swój przepis na żurek

5. Naturalny zakwas na żurek świąteczny

Na wielkanocnym stole powinien znaleźć się żurek przygotowany na naturalnym zakwasie. Jego wykonanie nie jest trudne. Wystarczy, że umieścimy w glinianym naczyniu łyżkę mąki żytniej, zalejemy ją wodą o temperaturze pokojowej i wymieszamy. Następnie dodajemy do niej skórkę z chleba razowego, liść laurowy i ziele angielskie. Uzyskany zakwas pozostawiamy na 4–5 dni w ciepłym miejscu, a później przecedzamy i dodajemy do zupy.

Pasztety mięsne czy warzywne? Przygotuj tak, jak

6. Sekret udanego pasztetu 

Jak sprawić, aby pasztet był wilgotny i zwarty? Podczas duszenia różnego rodzaju mięs należy do nich dodać pokrojone podgardle, a na koniec podsmażoną wątróbkę. Brytfankę, w której dusimy mięso na pasztet, można wyłożyć na dnie plastrami boczku, dzięki czemu nic się nie przypali, a pasztet nabierze wyjątkowego aromatu. Do smaku obowiązkowo należy dodać gałkę muszkatołową.  

Pasztety mięsne czy warzywne? Przygotuj tak, jak lubisz

7.  Biały chrzan 

Każdy, kto samodzielnie przygotowywał chrzan lub widział, jak się go trze, na pewno wie, że szybko ciemnieje. Można tego uniknąć, dodając do niego sok z cytryny lub ocet.

Jak zrobić świeży chrzan?