Sałatki i przystawki wielkanocne – wszystko, co powinieneś o nich wiedzieć. Tylko sprawdzone przepisy i porady!

W święta mamy czas na prawdziwe biesiadowanie – przy stole spędzamy nieraz długie godziny. To świetna okazja, aby móc cieszyć się nie tylko smakiem dań głównych, ale też najróżniejszymi przystawkami i sałatkami. Sprawdź, czym zaimponujesz rodzinie i gościom!

Validity: 24.3 - 24.3.2017

Przystawki z jajem

Nie ulega wątpliwości, że to jajko jest głównym bohaterem wielkanocnego śniadania, a i przy dalszych posiłkach odgrywa niemałą rolę. Dlatego warto przygotować kilka przystawek, w których będzie grało pierwsze skrzypce.

Wielkanoc jajem się toczy – poznaj przepisy

Jajka faszerowane są proste do przyrządzenia i możemy dopasować je do gustu domowników. Wystarczy ugotowane na twardo żółtka utrzeć z majonezem i ulubionymi dodatkami, a następnie za pomocą szprycy umieścić w ugotowanym białku pokrojonego na cząstki jajka. Warto zrobić pyszne jajka w skorupkach – jajko na twardo siekamy, łączymy ze śmietaną, szczypiorem i przyprawami, po czym umieszczamy w delikatnie przepołowionych wcześniej skorupkach. Smażymy na maśle. Dobrym pomysłem będzie też zrobienie jaj w galarecie bądź sałatki z jajkami.

Sałatki – wolisz lekkie czy treściwe?


Sałatki wielkanocne to ważny element świątecznego menu. W morzu ciężkich potraw pozwolą nam poczuć się znów lekko. Te bardziej sycące mogą nawet zastąpić danie główne. Na pewno warto przygotować wiosenne sałatki na Wielkanoc pełne nowalijek, świeżości i kolorów. Sałata z rzodkiewką, szczypiorkiem i kukurydzą, skropiona jedynie odrobiną oliwy, to proste i pyszne rozwiązanie. Do takich połączeń możemy dodawać również rzeżuchę, świetnie sprawdzą się świeże zioła. Przygotujmy też bardziej treściwe wielkanocne sałatki – przepisy z pewnością znajdziesz na Smacznej Stronie.

Sałatki na wielkanocny stół 

Może skusisz się na wiele wariantów sałatki jarzynowej? To kultowa propozycja, do której czasem dodaje się również jajko. Inne pomysły na sycące sałatki to np. sałatka z jajka, szynki oraz sera żółtego czy też sałatka warstwowa z kukurydzy, groszku, tuńczyka, cebulki i sera żółtego.

Półmiski pełne wędlin


Wśród przystawek nie może zabraknąć tradycyjnych swojskich wędlin. Warto upiec samemu schab, boczek lub szynkę. Możemy też zaserwować na zimno część mięs przygotowanych na późniejszy obiad, które po dodaniu sosu i podgrzaniu zmienią się w świetne dania główne. Na ciepło można również podać białą kiełbaskę – pieczemy ją z dodatkiem cebuli, jabłek, masła oraz goździków. Tradycją jest też podawanie na stół wielkanocny świetnej jakości pasztetów. Innym ciekawym rozwiązaniem mogą być mięsa i wędliny w galarecie.

Zgłęb tajniki wyśmienitego pasztetu