Wielkanocne śniadanie – sałatka i faszerowane jajka to klasyk. Co jeszcze możemy podać?

Wielkanocne śniadanie to dla wielu osób drugi najbardziej uroczysty posiłek w ciągu roku obok wieczerzy wigilijnej. Nic dziwnego, że dokładamy wszelkich starań, by było nie tylko pysznie, lecz także różnorodnie, modnie i elegancko. Zobacz, czego nie może zabraknąć na stole w tym wyjątkowym dniu!

Validity: 24.3 - 23.3.2017

Jajko – główny bohater

Nie ma wątpliwości: podczas wielkanocnego śniadania to właśnie dania z jajek powinny grać pierwsze skrzypce. Jajka faszerowane różnorodnymi nadzieniami, pasty jajeczne, pasztety z jajek i grzybów… Przepisów jest naprawdę wiele! Jeśli cenimy sobie minimalizm, postawmy na proste rozwiązania – jajka ugotowane na twardo pokrójmy na cząstki i podajmy z domowej roboty majonezem, solą oraz pieprzem. Lubianym daniem wielkanocnym są tzw. jajka w skorupkach. Ugotowane jajka na twardo siekamy ze szczypiorkiem, dodajemy nieco przypraw i śmietany czy majonezu. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy rozłupane wcześniej na pół skorupki jajek; całość smażymy na sporej ilości masła. Palce lizać!

Poznaj przepisy na jajka faszerowane smakiem

Czas na powiew wiosny!

 

Tradycyjna sałatka wielkanocna to najczęściej sałatka jarzynowa, często z dodatkiem jajek. Nie rezygnujmy z niej – warto jednak sprawić, by na naszym wielkanocnym stole pojawiły się też świeże, wiosenne akcenty. Sięgnijmy po nowalijki i przygotujmy lekką sałatkę z zielonej sałaty, krojonych na plasterki rzodkiewek, pomidorków koktajlowych oraz szczypiorku. Eleganckim i oryginalnym daniem będzie sałatka z botwinki i… wędzonego łososia. Warto przyrządzić do niej aromatyczny sos musztardowo-miodowy. Podczas wielkanocnego śniadania nie może zabraknąć samodzielnie wyhodowanej rzeżuchy!

Jak hodować rzeżuchę?

Przepisy na wiosnę, czyli nowalijki na talerzu

Bogactwo mięs, rozmaitość deserów

Święta to czas, kiedy możemy pozwolić sobie na więcej i choć na chwilę zapomnieć o diecie. Dlatego zadbajmy o to, by podczas wielkanocnego śniadania nie zabrakło swojskich wędlin – kiełbas, pasztetów, szynek, kabanosów. Możemy samodzielnie przygotować pieczone mięsa; przydadzą się na zimno na śniadanie lub kolację, można też podać je na ciepło z sosem podczas obiadu. Indyk z brzoskwiniami, schab ze śliwką czy szynka z jabłkiem to klasyka, która zawsze się sprawdzi!

Obiad wielkanocny dla smakoszy

Nie ograniczajmy się przesadnie, także jeśli chodzi o desery. Czym byłyby święta bez lukrowanych bab drożdżowych, kruchych mazurków, sernika wiedeńskiego czy tradycyjnej paschy?

Ciasta pachnące Wielkanocą

Wielkanocne menu to nie tylko żurek wielkanocny i biała kiełbasa! Warto zadbać o różnorodność podczas uroczystego śniadania – nasi goście oraz bliscy z pewnością to docenią.

Śniadanie wielkanocne na kilka sposobów