Start Świąteczny Kiermasz Życzenia w płatku śniegu Promocyjna Oferta  

Jak przygotować ciasto na piernik dojrzewający?

Domowe wypieki mają w sobie magię. Czy wiesz, od czego zacząć przygotowanie świątecznego piernika? Sprawdź!

Jak przygotować tę Magię?

krok 1
krok 2
krok 3
krok 4
krok 5
krok 6

krok 1

W rondelku rozpuść miód, cukier i tłuszcz. Tradycyjnie piernik dojrzewający robi się na smalcu, ale z powodzeniem można zastąpić go masłem.

krok 2

Do masy z rondelka dodaj przyprawę korzenną.

krok 3

Sodę rozpuść w mleku i dodaj do korzennej masy.

krok 4

Mąkę przesiej i wymieszaj z solą i masą. Następnie dodaj jajka.

krok 5

Wymieszaną masę przełóż do ceramicznego lub szklanego naczynia, przykryj folią i schowaj na 3-6 tygodni do lodówki.

krok 6

Po tym czasie ciasto gęstnieje i można je wałkować na różne grubości. Można z powodzeniem piec całe płaty, jak i mniejsze pierniczki. Ciasto piecz w temperaturze 180°. Długość pieczenia zależy od grubości rozwałkowania ciasta.

Magiczne składniki

Produkty, których będziesz potrzebować

SKŁADNIKI:
500 g miodu
1 szkl. cukru
250 g masła lub smalcu
1 kg mąki
3 jajka
125 ml mleka
mieszanka przypraw korzennych bez kakao
3 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli