Grillowane nadziewane papryki

Grillowane nadziewane papryki
  • 00:40
  • 3 porcje
  • bardzo prosty

Składniki

  • 3 papryki w różnych kolorach
  • 400 g twarożku śmietankowego
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 2 cebulki szalotki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz czarny

Umyj dokładnie papryki, szczególnie w miejscach zielonej łodygi - tam zawsze zbiera się piasek. Przekrój papryki nożem na 3/4 wysokości tak, by zielona łodyga wraz z częścią papryki była przykrywką dla faszerowanego warzywa. Wyjmij z każdej papryki ziarna i białe końce. Idealnie nadaje się do tego łyżka stołowa. Przypraw papryki oraz ich przykrywki solą i świeżo mielonym pieprzem. Polej lekko oliwą.

Do miski przełóż twarożek śmietankowy. Obierz czosnek i cebulki szalotki. Pokrój drobno i dodaj do serka. W następnej kolejności posiekaj natkę pietruszki oraz kilka igieł rozmarynu i też dodaj do miski z nadzieniem. Wszystko dobrze wymieszaj. Nałóż nadzienie do każdej papryki tak, by zbyt mocno nie wystawało.

Przykryj papryki i zawiń każdą sztukę w arkusz folii aluminiowej. Połóż papryki na ruszcie i opiekaj powoli na średnim ogniu. Warto po 15 minutach grillowania nakryć papryki metalową miską, dzięki temu warzywa dobrze wypieką się w środku.

Gotowe papryki zdejmij z rusztu, odwiń z folii i ułóż na półmisku. Polej oliwą i udekoruj gałązkami natki pietruszki.

Polecamy także

Podziel się opinią na temat serwisu

Jak Ci się podoba nasz nowy serwis?

Głos oddany.

  • Podoba mi się
  • Nie podoba mi się
  • Nie mam zdania
  • Wyślij opinię o serwisie