Kukurydza z masłem orzechowym

Kukurydza z masłem orzechowym
  • 00:40
  • 4 porcje
  • bardzo prosty

Składniki

  • 2 kukurydze
  • 1 łyżka cukru
  • 80 g masła
  • 40 g włoskich orzechów
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 płaskie łyżki soli
  • cukier

Do grillowania wybieraj tylko takie kolby, których ziarno jest bardzo jasne. Ciemnożółte ziarna oznaczają, że kukurydza jest przejrzała, a jej ziarno łykowate. Kolby kukurydzy obierz z zielonych liści. Odetnij kaczan od łodygi. Pokrój kolbę na porcje, licząc po pół kolby na osobę. Jeśli kolby są duże, możesz pokroić je nawet na 3 kawałki.

Wstaw garnek z 2 litrami wody do zagotowania. Wsyp 2 płaskie łyżki soli i 1 łyżkę cukru oraz dodaj kawałek masła. Jak tylko woda się zagotuje, włóż kukurydzę i zmniejsz ogień. Kukurydza powinna gotować się powoli przez ok. 15 minut. Możesz podczas gotowania wydłubać ze środka ziarno i spróbować, czy już jest gotowe. Po ugotowaniu wyjmij kawałki kukurydzy i przełóż na półmisek.

Teraz posiekaj drobno orzechy włoskie. Przesyp do rondelka i wstaw do prażenia i na grill w garnku. Jak tylko nabiorą lekko rumianego koloru, zdejmij z grilla. Dodaj pozostałe masło, następnie lekko przypraw solą, cukrem i pokruszonym zielem angielskim. Posmaruj kukurydzę masłem z orzechami i połóż na ruszcie grilla lub tacce do opiekania. Co kilka minut smaruj kukurydzę masłem przy pomocy silikonowego pędzla.

Kukurydza powinna być zrumieniona z każdej strony i soczysta od masła, wtedy jest najsmaczniejsza. Przełóż kolby z grilla na półmisek, układając w dekoracyjny stożek.

Polecamy także

Podziel się opinią na temat serwisu

Jak Ci się podoba nasz nowy serwis?

Głos oddany.

  • Podoba mi się
  • Nie podoba mi się
  • Nie mam zdania
  • Wyślij opinię o serwisie