Łosoś opiekany na grillu z ananasem i papryką

Łosoś opiekany na grillu z ananasem i papryką
  • 00:30
  • 2 porcje
  • prosty

Składniki

  • 300 g filetów z łososia
  • 1/2 ananasa
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula czerwona
  • 3 gałązki kolendry
  • 1 limonka
  • 5 ziaren pieprzu syczuańskiego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 30 ml oliwy
  • patyczki bambusowe
  • przyprawy: sól morska, pieprz czarny
1

Łososia umyj pod bieżącą, zimną wodą i wytrzyj do sucha ręcznikiem kuchennym. Płaskim nożem odetnij skórę. Najpierw natnij nożem kawałek mięsa od strony brzusznej, a następnie przeciągnij nożem pod kątem, odcinając skórę. Wyjmij ości za pomocą pęsety kuchennej lub małego noża. Podważ nożem ość i przytrzymując ją palcem, delikatnie wyciągnij.

2

Teraz pokrój łososia na 3 cm kawałki. Przełóż do miski i przypraw solą morską oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Polej delikatnie oliwą i kilkoma kroplami soku z limonki. W kuchennym moździerzu rozgnieć ziele angielskie oraz pieprz syczuański i obsyp nimi łososia. Listki kolendry umyj i poszarp na mniejsze kawałki, a następnie dodaj do ryby. Dokładnie wymieszaj i wstaw rybę na czas przygotowania pozostałych składników do lodówki.

3

Umyj paprykę i pokrój na takie same kawałki, jak łososia. Obierz czerwoną cebulę i pokrój na ćwiartki. Odetnij nożem końce od korzonka i rozłóż poszczególne warstwy cebuli. Pokrój na kawałki także ananasa.

4

Przygotuj patyczki bambusowe. Na każdy z nich nabij kolejno łososia, paprykę, cebulę i ananasa. Niech pierwszym i ostatnim składnikiem szaszłyka za każdym razem będzie kawałek łososia.

5

Przełóż szaszłyki na ruszt. Opiekaj z każdej strony, aż się zarumienią. Gotowe szaszłyki przełóż na talerz. Udekoruj je listkami kolendry i połówką limonki.

Polecamy także

Podziel się opinią na temat serwisu

Jak Ci się podoba nasz nowy serwis?

Głos oddany.

  • Podoba mi się
  • Nie podoba mi się
  • Nie mam zdania
  • Wyślij opinię o serwisie