Pieczone ziemniaczki z niespodzianką

Pieczone ziemniaczki z niespodzianką
autor:
Kinga Gutowska
Kinga Gutowska
  • 00:40
  • 4 porcje
  • bardzo prosty

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 4 czerwone pomidorki koktajlowe
  • 4 żółte pomidorki koktajlowe
  • 80 g fileta z pstrąga wędzonego
  • 50 g sera feta
  • 1/3 świeżego ogórka
  • 3 łyżki serka naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki oleju

Ulubioną grillową potrawą całej naszej rodziny są pieczone ziemniaki. Podaję je z różnymi dodatkami, aby za każdym razem maluchy mogły odkrywać nowe połączenia smakowe. Do ziemniaków pasuje zarówno farsz na ciepło, pieczony w folii wraz z ziemniakiem, jak i podany na zimno w formie sałatki. Niezastąpionym dodatkiem do pieczonych ziemniaków jest aromatyczny dip czosnkowo-ogórkowy.

1

Ziemniaki dokładnie umyć, natrzeć oliwą i zawinąć w folię. Piec tak długo, aż będą miękkie w środku, najlepiej sprawdzić to nakłuwając je patyczkiem do szaszłyków. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości ziemniaków.

2

Na tarce o grubych oczkach zetrzeć 1/3 świeżego ogórka, dodać 3 łyżki serka naturalnego oraz rozgnieciony ząbek czosnku i szczyptę soli. Dip dokładnie wymieszać.

3

Pomidorki pokroić w grube plasterki, ser feta w kostkę, a pstrąga podzielić na mniejsze cząstki. W upieczonym ziemniaku wydrążyć wgłębienie i ułożyć pozostałe składniki. Na talerzach ułożyć upieczone ziemniaki z dodatkami i mała miseczką z dipem. Smacznego!

Polecamy także

Podziel się opinią na temat serwisu

Jak Ci się podoba nasz nowy serwis?

Głos oddany.

  • Podoba mi się
  • Nie podoba mi się
  • Nie mam zdania
  • Wyślij opinię o serwisie