Pstrągi z rusztu w sosie sojowo-imbirowym

Pstrągi z rusztu w sosie sojowo-imbirowym
  • 02:00
  • 4 porcje
  • bardzo prosty

Składniki

  • 4 całe świeże, wypatroszone pstrągi
  • 2 łyżki gotowego sosu chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kawałek startego imbiru (ok. 20 g)
  • 200 ml sosu sojowego
  • świeżo wyciśnięty sok z 2 limetek
  • 2 pęczki cebulki dymki
  • 1 łyżka brązowego cukru
1

Ryby lekko natnij w poprzek z obu stron kilka razy.

2

Ryby natrzyj mieszaniną sosu chilli, sosu sojowego i oleju, odłóż do lodówki na 1 godz.

3

Połóż na ruszcie, piecz na rumiano z obu stron.

4

W rondelku zagotuj wszystkie składniki sosu, trzymaj na małym ogniu kilka minut, aż całość się lekko zredukuje i zgęstnieje.

5

Upieczone ryby połóż na półmisku, polej sosem, posyp posiekaną dymką, podawaj.

Polecamy także

Podziel się opinią na temat serwisu

Jak Ci się podoba nasz nowy serwis?

Głos oddany.

  • Podoba mi się
  • Nie podoba mi się
  • Nie mam zdania
  • Wyślij opinię o serwisie