Szaszłyk z karkówki i mango oraz sałatka z amarantusa

Szaszłyk z karkówki i mango oraz sałatka z amarantusa
autor:
Tomek Czajkowski
Tomek Czajkowski

Składniki

  • 500 gramów chudej karkówki wieprzowej
  • 300 gramów wędzonego, surowego boczku
  • 1 mango
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ostrego sosu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki zmielonego kuminu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki czosnku w proszku

Sałatka

  • 1 szkl. amarantusa
  • 1,5 szkl. wody
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • sok z połowy limonki
  • pęczek pietruszki
  • 1 upieczona papryka
  • nasiona połowy granatu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 posiekane chilli
  • 3 łyżki oliwy

Owoce i mięso o świetne połączenie. Nie ma jednak lepszego połączenia niż dobrze zamarynowana wieprzowina z grillowanym mango. Rzecz przesiąknięta dymnym aromatem wprost rozpływa się w ustach. Ciekawym dodatkiem będzie amarantus, którym zastępuję kuskus w sałatce w stylu arabskim z pieczoną paryką, pietruszką i granatem. Świetny, aromatyczny zestaw na wyrafinowanego grilla.

Z oleju, sosu sojowego, miodu, ostrego sosu, soli, pieprzu, kuminu, cynamonu i czosnku w proszku wymieszaj marynatę w misce. Karkówkę i boczek pokrój na dosyć grubą kostkę. Duże kawałki mięsa sprawią, że mięso nie będzie suche. Wymieszaj mięso z marynatą i odstaw do lodówki na minimum godzinę.

W ciągu tej godziny musimy upiec paprykę i ugotować amarantusa. Paprykę pokrój na 4 części i wykrój wszystkie białe błonki. Posmaruj paprykę łyżeczką oleju i wstaw do pieca nagrzanego do maksimum na 5–10 minut. Wyciągnij jak będzie przypieczona skórka. Od razu przełóż do małej miski i przykryj szczelnie folią spożywczą. Papryka musi się zaparować kilka minut, żeby skórka lepiej zeszła.

Ugotuj pół szklanki amarantusa w 3/4 szklanki osolonej wody. Gotuj ok. 15 minut lub do zmiękczenia. Po ugotowaniu przesyp do miski. Paprykę obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Posiekaj pietruszkę i wyłup ziarna granatu. Posiekaj drobno chilli. Dodaj to wszystko do amarantusa razem z sokiem z limonki, oliwą, solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie. Zakryj folią i odstaw na bok.

Mango obierz ze skóry i odkrój miąższ. Pokrój na duże kawałki. Mango posmaruj odrobiną oleju, żeby nie przywierało do rusztu. Na patyczki nabijaj po kolei karkówkę, boczek i mango. Na rozgrzanym ruszcie piecz z każdej strony przez kilka minut, aż do upieczenia mięsa w środku. Nie trzymaj na ogniu zbyt długo.

Polecamy także

Podziel się opinią na temat serwisu

Jak Ci się podoba nasz nowy serwis?

Głos oddany.

  • Podoba mi się
  • Nie podoba mi się
  • Nie mam zdania
  • Wyślij opinię o serwisie