Tosty z grillowanym halloumi i morelami z miętą

Tosty z grillowanym halloumi i morelami z miętą
autor:
Maria Banach
Maria Banach
  • 00:25
  • 1 porcja
  • bardzo prosty

Składniki

  • 4 kromki pieczywa pszenno-żytniego
  • 8 plastrów sera halloumi
  • 2 morele
  • kilka listków mięty
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka harissy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka masła

Grillowane tosty to żadne odkrycie, ale klasyczne połączenie żółtego sera i szynki każdemu się już chyba nieco przejadło. Pora nadać tostom nowego wymiaru! Połączenie cypryjskiego sera halloumi z soczystymi, maślanymi morelami obtoczonymi w orzeźwiającej mięcie daje razem prawdziwie wakacyjne danie. Odrobiny pikanterii dodaje mu jogurtowy sos z harrisą, dzięki czemu robi się jeszcze ciekawiej! Spróbujcie, a nie pożałujecie!

1

Morele kroimy na ćwiartki i pozbawiamy pestek. Miętę siekamy. Morele, miętę i połowę miodu łączymy razem. Pozostały miód dodajemy do jogurtu i harissy i mieszamy razem, do połączenia składników.

2

Masło rozpuszczamy i smarujemy nim aluminiową tackę. Na tacce układamy kromki pieczywa, ćwiartki moreli obtoczone w mięcie i miodzie i plasterki sera. Wszystkie składniki grillujemy z dwóch stron, aż się przyrumienią.

3

Zgrillowane pieczywo smarujemy sosem z jogurtu i harissy. Na wierzchu układamy plasterki sera i ugrillowane morele. Podajemy na ciepło.

Polecamy także

Podziel się opinią na temat serwisu

Jak Ci się podoba nasz nowy serwis?

Głos oddany.

  • Podoba mi się
  • Nie podoba mi się
  • Nie mam zdania
  • Wyślij opinię o serwisie