Tymbaliki z grillowaną cukinią i sałatką z młodych warzyw

Tymbaliki z grillowaną cukinią i sałatką z młodych warzyw
  • 01:00
  • 4 porcje
  • bardzo prosty

Składniki

  • 2 cukinie
  • 1 czosnek
  • 2 marchewki młode
  • 1 pomidor
  • 2 ziemniaki
  • 1/3 pora
  • 1 ogórek zielony
  • 40 ml oliwy
  • 2 gałązki koperku
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2 gałązki tymianku
  • gałązki kolendry do dekoracji
  • przyprawy: sól, pieprz czarny

Cukinię umyj i pokrój wzdłuż na paski. Przełóż je do miski. Czosnek rozgnieć i wymieszaj z połową porcji oliwy oraz listkami tymianku. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Cukinię polej marynatą, wymieszaj i odstaw na kilka minut, aby cukinia przywiędła.

Ziemniaki umyj, przypraw solą i zawiń w folię. Przygotuj grill. Jak tylko się rozgrzeje, rozsuń żar i włóż ziemniaki do pieczenia. Obracaj co 10 minut, aby równo się opiekały. Marchewkę i por obierz, przypraw oliwą i grilluj, aby warzywa lekko zmiękły. Następnie przełóż na deskę i pokrój na małe kawałki.

Jak tylko ziemniaki będą upieczone, wyjmij ciepłe z folii i obierz ze skóry. Aby łatwiej się obierały, możesz przelać je zimną wodą – wtedy skórka zacznie sama odchodzić od miąższu. Ziemniaki pokrój na kawałki i  przełóż do miski z warzywami. Dodaj do nich posiekaną natkę pietruszki, sól oraz oliwę. Pomidory i ogórka pokrój w kostkę. Przypraw lekko solą i wymieszaj z koperkiem oraz oliwą. Odstaw na czas grillowania cukinii.

Plastry cukinii rozłóż na kratce grillowej i opiekaj z każdej strony, aż do zrumienienia. Gotowe przełóż na deskę. Na każdy plaster nałóż sałatkę z warzyw i zroluj cukinię. Następnie tymbaliki przełóż na półmisek. Dopraw zamarynowanymi pomidorami z ogórkiem. Posyp jeszcze całość listkami poszarpanej kolendry.

Polecamy także

Podziel się opinią na temat serwisu

Jak Ci się podoba nasz nowy serwis?

Głos oddany.

  • Podoba mi się
  • Nie podoba mi się
  • Nie mam zdania
  • Wyślij opinię o serwisie