powrót do przepisów

Ciasteczka jaglane z wiśnią i kremem z białej czekolady

czas przygotowania

 1 godzina

składniki

  • Ciasteczka:
  • 200 g płatków jaglanych
  • 100 g mąki jaglanej
  • 3 łyżki cukru pudru trzcinowego
  • 1 duże jajko
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • 150 g zimnego masła
  • 1/3 łyżeczki soli
  • konfitura wiśniowa
  • Krem:
  • 100 ml słodkiej śmietanki 36%
  • 100 g białej czekolady
Zamów składniki online

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj płatki jaglane z mąką, cukrem, solą i ziarenkami wanilii. Dodaj masło i posiekaj. Następnie dodaj jajko i wyrób szybko ciasto. Ciasto zawiń w folię i schowaj do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 4–5 milimetrów. Najlepiej zrób to bezpośrednio na papierze do pieczenia.

2. Z rozwałkowanego ciasta wytnij okrągłe ciasteczka. Na środku każdego ciasteczka połóż wiśnię z konfitury.  Ciastka wstaw do nagrzanego do 180° piekarnika. Piecz ok. 15 minut. Ciastka zaraz po upieczeniu są bardzo kruche, po przestudzeniu robią się bardziej zwarte.  

3. Śmietanę podgrzej mocno (prawie do zagotowania) i zdejmij z ognia. Dodaj połamaną białą czekoladę i delikatnie mieszając, poczekaj aż się rozpuści. Wystudź masę i schowaj do lodówki na ok. 6 godzin. 

4. Schłodzoną masę ubij na krem. Ciasteczka podawaj wraz z kremem.

Wszystkie przepisy i porady na wyciągnięcie ręki!

Sprawdź ile świetnych pomysłów znajdziesz w tym jednym ebooku

Pobierz

Wybierz dziecko, przygotuj je
do szkolnych zwycięstw i wygraj!

Graj!