powrót do przepisów

Domowe ciasteczka z suszonymi owocami i pestkami (migdałowe, orzechowe, jagodowe)

czas przygotowania

2 godziny 20 minut

składniki

  • ½ szklanki żurawiny
  • 2 ½ szklanki płatków owsianych
  • ⅓ szklanki miodu
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • ⅜ szklanki posiekanej gorzkiej czekolady (min. 60% kakao)
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • ½ szklanki całych migdałów
  • ½ szklanki mieszanych pestek z dyni i słonecznika
  • ½ szklanki roztopionego masła
  • sól
Zamów składniki online

Sposób przygotowania

1. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Umieść kawałek foli do pieczenia na kwadratowej blasze do pieczenia, a następnie posmaruj ją olejem. Na blasze rozmieść grubo pokrojone migdały i płatki owsiane i włóż do piekarnika na 8 minut.

2. Całość przełóż do dużej miski. Na małej patelni wymieszaj masło z cukrem, ekstraktem z wanilii oraz solą i gotuj powoli aż masło się roztopi, a cukier się rozpuści.

3. Dołóż tę miksturę do migdałów i płatków owsianych. Dobrze wymieszaj całość i pozwól, żeby masa odrobinę ostygła.

4. Kiedy masa ostygnie dodaj do niej suszone owoce oraz pokrojoną czekoladę. Czekolada odrobinę się roztopi, co pozwoli jej dodatkowo skleić resztę składników.

5. Całą masę rozmieść równo na przygotowanej wcześniej blasze do pieczenia i umieść w lodówce na 2 godziny.

6. Wyciągnij masę z lodówki a następnie wykrój z niej ciasteczka. Ciasteczka można przechowywać tydzień w szczelnym plastykowym pojemniku.

Wszystkie przepisy i porady na wyciągnięcie ręki!

Sprawdź ile świetnych pomysłów znajdziesz w tym jednym ebooku

Pobierz

Wybierz dziecko, przygotuj je
do szkolnych zwycięstw i wygraj!

Graj!