powrót do przepisów

Muffinki serowe

czas przygotowania

35 minut

składniki

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego
  • 150g startego sera (cheddar lub gouda)
  • Garść posiekanych świeżych ziół: koperek, pietruszka, tymianek
  • 1 jajko
  • 1 ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 6 łyżek roztopionego masła
Zamów składniki online

Sposób przygotowania

1. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. W blaszce do pieczenia muffinek umieść foremki na muffinki, natłuszczając je odrobiną oleju, żeby nie przykleiły się do blachy.

2. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie dodaj zioła, ser i cukier. Całość ponownie dobrze wymieszaj.

3. W kolejnej misce wymieszaj jogurt z jajkiem oraz masłem. Połącz masę jogurtową z masą mączną w jedną masę. W razie potrzeby możesz dodać więcej jogurtu.

4. Wlej masę do foremek na muffinki do ¾ wysokości. 

5. Całość piecz przez 20 minut aż muffinki będą złociste. 

Wszystkie przepisy i porady na wyciągnięcie ręki!

Sprawdź ile świetnych pomysłów znajdziesz w tym jednym ebooku

Pobierz

Wybierz dziecko, przygotuj je
do szkolnych zwycięstw i wygraj!

Graj!