powrót do przepisów

Mini quiche bez glutenu i laktozy

czas przygotowania

45 minut

składniki

  • 2 szklanki mąki migdałowej
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 1 ½ łyżki wody
  • 1 jajko
  • ½ czerwonej cebuli, pokrojonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 garście młodego szpinaku
  • ½ szklanki suszonych pomidorów, pokrojonych
  • ½ szklanki zielonych oliwek, drobno pokrojonych
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka roślinnego
Zamów składniki online

Sposób przygotowania

1. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni, umieść małe silikonowe foremki w blasze do pieczenia muffinek.  W misce wymieszaj mąkę migdałową z solą i proszkiem do pieczenia.  Dodaj roztopiony olej kokosowy, wodę i jajka.

2. Mieszaj masę ręcznie do momentu kiedy uformujesz gładkie ciasto. Masa powinna się skleić po wymieszaniu.

3. Wypełnij silikonowe foremki masą. Ciasto powinno mieć ok. 0,5 cm grubości.  Umieść ciasto na spód quiche w każdej foremce i wsadź je do piekarnika na 10 minut. 

4. Podczas gdy spody są w piekarniku, przygotuj cebulę smażąc ją przez ok. 5 minut.

5. Dodaj czosnek i smaż dalej, następnie dodaj młody szpinak i umieść na mniejszym ogniu. Dodaj suszone pomidory oraz oliwki i dobrze wymieszaj.

6. W misce wymieszaj jaja, drożdże i mleko roślinne.

7. Nafaszeruj ciasto warzywnym nadzieniem, a następnie oblej je jajeczną miksturą.

8. Piecz przez 30 minut albo do momentu, kiedy jaja nie będą surowe. 

Wszystkie przepisy i porady na wyciągnięcie ręki!

Sprawdź ile świetnych pomysłów znajdziesz w tym jednym ebooku

Pobierz

Wybierz dziecko, przygotuj je
do szkolnych zwycięstw i wygraj!

Graj!