powrót do przepisów

Tosty z omletem, papryką i ziołowym sosem

czas przygotowania

 15 minut

składniki

  • 1 duże jajka
  • 50 ml mleka lub słodkiej śmietanki
  • 40 g majonezu
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 2 g masła
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • garść świeżych liści bazylii
  • sól, pieprz do smaku
Zamów składniki online

Sposób przygotowania

Jajka rozbełtaj z mlekiem. Dodaj sól i pieprz do smaku. 

 Na patelni o średnicy ok. 20 cm rozpuść masło. Na rozpuszczone masło wylej masę jajeczną i przykryj patelnię pokrywką. Zmniejsz ogień do minimum. W ten sposób smaż jajka do momentu, aż całkowicie się zetną. Możesz obrócić omlet na drugą stronę i podsmażyć jeszcze pół min, ale nie jest to konieczne. Zdejmij omlet z patelni i przekrój na pół.  

Paprykę umyj i pokrój w słupki. Liście bazylii opłucz, posiekaj i wymieszaj z jogurtem i majonezem. 

Kromki pieczywa tostowego opiecz w tosterze lub na suchej patelni. Upieczone kromki posmaruj sosem bazyliowym i przełóż słupkami papryki i omletem. 

Jeżeli tosty mają być „na wynos”, zawiń je np. w papier do pieczenia.

Wszystkie przepisy i porady na wyciągnięcie ręki!

Sprawdź ile świetnych pomysłów znajdziesz w tym jednym ebooku

Pobierz

Wybierz dziecko, przygotuj je
do szkolnych zwycięstw i wygraj!

Graj!