Wybierz elementy, które chcesz wydrukować:

Ziemniaki pieczone w ziołach

Składniki

    • 0,5 kg ziemniaków ze skórką umytych
    • 1 opakowanie majeranku otartego
    • sól
    • pieprz
    • papryka ostra i słodka
    • ok. pół miseczki (małej) oleju
    • jogurt naturalny
    • 2 łyżki majonezu
    • 3-4 ząbki czosnku
Ziemniaki pieczone w ziołach

Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć i pokroić w ćwiartki, wyłożyć na blachę. W małej miseczce z olejem wymieszać przyprawy – majeranek, sól, pieprz, paprykę. Tak wymieszanym sosem polać ziemniaki. Wstawić do piekarnika na ok. 45–60 minut, od czasu do czasu mieszając.

W tym czasie robimy sos czosnkowy z 250 ml jogurtu naturalnego, 3-4 wyciśniętych ząbków czosnku i 2 łyżek majonezu. Wszystko wymieszać i podawać do ziemniaków.