Wybierz elementy, które chcesz wydrukować:

Gnocchi w sosie serowym z szynką

Składniki

    • 1 op. gnocchi (500 g)
    • 100 g szynki gotowanej
    • 30 g masła
    • 30 g mąki
    • 1 i 1/2 szkl. mleka
    • 1 biała cebula lub szalotka pokrojona w cieniutkie krążki
    • 125 g gorgonzoli lub sera blue
    • 50 g świeżo startego parmezanu
    • przyprawy: sól, pieprz
Gnocchi w sosie serowym z szynką

Sposób przygotowania

Masło roztop na patelni, na wolnym ogniu i rozprowadź w nim mąkę. Następnie pomału wlej mleko, zwiększ ogień i dodaj pieprz oraz sól – wszystko cały czas delikatnie mieszaj. Po chwili dodaj pokrojony na kawałeczki ser pleśniowy, ser parmezan, pokrojoną w paseczki szynkę i cebulę. Całość mieszaj co jakiś czas.

Gnocchi ugotuj wg wskazówek na opakowaniu. Kiedy ser na patelni się roztopi, zalej nim ugotowane i odcedzone wcześniej gnocchi.