Wybierz elementy, które chcesz wydrukować:

Sałatka z boczniakami z patelni

Składniki

    • 4-6 niewielkich boczniaków
    • garść rukoli
    • 1 czerwona cebula
    • 1 łyżka kaparów
    • 4 suszone pomidory
    • 2 posiekane orzechy włoskie
    • 1 łyżka mąki
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1/2 łyżeczki miodu
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 50 ml oliwy z oliwek
Sałatka z boczniakami z patelni

Sposób przygotowania

Boczniaki umyj i przytnij końcówki nóżek. Następnie lekko oprósz mąką. Rozgrzej na patelni oliwę i na średnim ogniu podsmaż grzyby z obu stron. Sałatę opłucz i nałóż na talerze. Obierz i pokrój w plastry cebulę i dołóż do sałaty razem z suszonymi pomidorami i kaparami. Na wierzch ułóż podsmażone boczniaki. W osobnym naczyniu zmieszaj sok z cytryny, miód i musztardę. Następnie dolej oliwę i energicznie wymieszaj. Polej sałatkę sosem i posyp posiekanymi orzechami.