Wybierz elementy, które chcesz wydrukować:

Zupa z soczewicy

Składniki

    • 120 g soczewicy czerwonej
    • 1 cebula
    • 4 płaskie łyżki przyprawy typu „vegeta” lub 2 kostki rosołowe wołowe
    • 50 g masła
    • 1 i ¼ l wody
    • szczypta posiekanej świeżej mięty
    • ½ pęczka natki pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz
Zupa z soczewicy

Sposób przygotowania

Soczewicę wypłucz dobrze w zimnej wodzie. Do gotującej się wody wsyp wypłukaną soczewicę.  Dodaj sól, 4 łyżeczki vegety i drobno pokrojoną cebulę zeszkloną na maśle. Gotuj, aż soczewica stanie się miękka (do powstania musu).

Przed podaniem posyp zupę łyżką posiekanej pietruszki i szczyptą posiekanej świeżej mięty.

Jeżeli nie używasz w swojej kuchni produktów instant, ugotuj własny rosół wołowy lub drobiowy. Pamiętaj, aby przed zalaniem soczewicy rosołem wyjąć z niego warzywa.