Wybierz elementy, które chcesz wydrukować:

Mus ogórkowy z zielonym groszkiem

Składniki

    • 4 ogórki gruntowe
    • 200 g groszku zielonego
    • 70 ml śmietany kremówki
    • 500 ml wody
    • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Mus ogórkowy z zielonym groszkiem

Sposób przygotowania

Ogórki umyj (nie obieraj ze skórki). Zetrzyj je na tarce i gotuj w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego przez ok. 8-10 min. Mrożony lub świeży groszek gotuj w osolonej wodzie przez ok. 15 - 20 min, aż będzie miękki (mrożony groszek będzie się gotował trochę dłużej). Odcedź.

Wywar z ogórków lekko ostudź, wyjmij ziele angielskie oraz liść laurowy, dodaj śmietanę i odcedzony groszek. Przypraw do smaku. Wszystko razem dokładnie zmiksuj.

Przed podaniem możesz udekorować zupę kuleczkami groszku i plasterkami ogórka. Do każdego talerza dodaj 1 łyżeczkę śmietany.