Wybierz elementy, które chcesz wydrukować:

Karczek pod pierzynką

Składniki

    • 1,5 kg karczku
    • duży słoik majonezu
    • ostra musztarda
    • ok. 0,5 kg sera żółtego
    • 6 dużych cebul
    • przyprawa do karczku
    • vegeta
    • sól, pieprz
Karczek pod pierzynką

Sposób przygotowania

Karczek kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm, a następnie lekko rozbijamy ręką. Rozbite plastry karczku układamy dość ciasno (tak aby nie było przerw pomiędzy poszczególnymi plastrami mięsa) na suchej blaszce do pieczenia. Posypujemy przeprawą do karczku, solą i pieprzem.

Na mięso układamy pokrojoną w plastry cebulę (jedną przy drugiej). Cebulę posypujemy vegetą i startym na tarce na dużych oczkach żółtym serem. Na wierzch wylewamy majonez wymieszany z ostrą musztardą. Całość pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni ok. 1,5 godziny. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatą.