Wybierz elementy, które chcesz wydrukować:

Schabowe z Beskidu Sądeckiego

Składniki

    • 4 kotlety schabowe (ok. 50–60 dag)
    • 2 jajka
    • olej do smażenia
    • przyprawy do mięsa
    • 10 dag mąki pszennej
    • 10 dag bułki tartej
    • 20 dag oscypka
Schabowe z Beskidu Sądeckiego

Sposób przygotowania

Kotlety rozbić delikatnie tłuczkiem, aby nie podziurawić mięsa, przyprawić przyprawami. Odstawić na ok. 10–15 min. W tym czasie zetrzeć oscypek na tarce o dużych oczkach. Rozłożyć kotlety, włożyć do środka starty ser, całość zwinąć w roladkę. Odstawić.

W tym czasie roztrzepać jajka z odrobiną soli. Roladki obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na wolnym ogniu. Usmażone roladki podawać z ziemniakami i surówką.