Wybierz elementy, które chcesz wydrukować:

Zupa krem z buraczków

Składniki

    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 2 ziemniaki
    • 1/2 małego selera
    • 8 buraczków średniej wielkości
    • 2 łyżki octu winnego
    • 4 łyżki śmietany
    • 2 litry wywaru warzywnego
    • 3-4 łyżeczki majeranku
    • sól i pieprz do smaku
Zupa krem z buraczków

Sposób przygotowania

Do ciepłego wywaru warzywnego dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa. Czekamy do zagotowania. Następnie dodajemy ocet winny i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Kolejno odlewamy niewielką ilość zupy i łączymy ze śmietaną i dodajemy to z powrotem do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Zabieloną w ten sposób zupę miksujemy. Przygotowany w ten sposób krem z buraczków możemy podawać udekorowany łyżeczką śmietany. Smacznego